På årets største arbejdsmiljøevent AM:21 var jeg og min ”Partner in Crime”, Inge Bolet, på med “6 skridt til nærvær”. ‘6 skridt til nærvær’ er en praktisk hands-on tilgang til sygefravær med veldokumenterede resultater.

På AM:21 er der samlet en række af de skarpeste ledere, HR-repræsentanter og arbejdsmiljøprofessionelle fra hele landet. Det var en sand fornøjelse at deltage, med masser af faglig dialog med kompetente kolleger og konkurrenter.

Det var primært, der hvor metoden adskiller sig fra den traditionelle ”trivselstilgang” til sygefravær, at der var interesse:

  • Trods højt fravær, kan man ikke antage at der er reel vilje ved lederne, de tillidsvalgte eller medarbejderne til at arbejde med fravær og derfor bliver vi nødt til at have en strategi til at håndtere de barrierer eller den modstand, som der ofte er på en arbejdsplads kendetegnet ved højt fravær.
  • Den traditionelle tilgang, hvor det antages, at hvis man arbejder med trivsel, vil det medføre et mindre sygefravær holder ikke! Man kan sagtens have en arbejdsplads med flotte trivselsmålinger og så alligevel have høje fraværstal.
  • Udgangspunktet bør i stedet være på det der definerer fællesskabet, nemlig kerneopgaven. Vores faglige fællesskab, vores fælles politikker og kerneopgaven skal have den højeste hegemoni – dvs. gå forud for, hvordan den enkelte medarbejder måtte opfatte sygefraværet, trivslen og politikkerne. Har man denne metodiske tilgang og følger vores metode, vil der opstå mere nærvær, stærkere arbejdsfællesskab, tydeligere ledelse og flere ressourcer. Dette vil så medføre en højere trivsel – ikke omvendt.

Vores sygefraværsmetode er udviklet i perioden 2019 til 2021. Den har gennemgået en række justeringer, hvor virkeligheden har vist sig anderledes end forventet, og fremstår nu i sin endelige form.

Guiden har bevist sit værd i det konkrete arbejde med sygefravær på en række arbejdspladser, den har styrket triosamarbejdet, øget ledelseskvaliteten, medført flere ressourcer og dermed givet et løft i den faglige kvalitet.

Whats not to like?

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Velkommen til bloggen

Siden vil løbende blive opdateret. Har du spørgsmål eller forslag til emner så skriv gerne til os.